Zo bespaart u energie in uw woning

De energieprijzen stijgen … een goed moment dus om even na te denken over hoe u energie kan besparen in huis. Wij hebben enkele tips die u kunnen helpen om energie en hoge kosten te besparen.

Tip 1: De vaatwasser

Wacht met de machine op te zetten totdat de vaatwasser helemaal vol is. Is de vaat niet zo vuil? Kies dan voor de energiezuinigere eco- of korte programma’s. Hiermee bespaart u wel tot 18% energie.

Probeer het apparaat ook regelmatig te ontkalken. Zo hoeft het apparaat niet onnodig hard te werken om het water op te warmen en houd steeds een oog op het beste moment om de vaatwasser in te schakelen.

Tip 2: Koken op een elektrische kookplaat

Wanneer u kookt op een elektrische kookplaat, zet de plaat dan iets vroeger uit. Zo gaart uw gerecht verder op restwarmte. U kan ook kiezen voor een inductiekookplaat, die zelf geen warmte genereert. Ten opzichte van een elektrisch fornuis bespaart u hiermee 25%.

Let ook op de grootte van uw pannen en potten. Gebruik de juiste grootte en plaats ze op de kookplaat waar ze het beste op passen om zo warmteverlies te beperken.

Tip 3: Ledverlichting

Vervang uw lampen voor ledverlichting. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Een ledlamp gaat ook nog eens veel langer mee, tot wel 9x langer dan een gloeilamp. Daardoor hoeft u niet steeds een nieuwe lamp te kopen. Vergeet niet wanneer u de ruimte verlaat om het licht uit te doen, dit vergeten de meeste mensen.

Nog enkele kleine tips om energie te besparen

Zet uw dampkap niet op het hoogste niveau wanneer dat niet nodig is en zet ze op tijd af. Zo vermijdt u dat koude buitenlucht naar binnen komt.

Gebruik in de oven de grill enkel en alleen wanneer het nodig is, en liefst zo kort mogelijk. De grill gebruikt 50% meer energie! De hete lucht functie van uw oven verbruikt het minste energie.

Wilt u uw restjes opwarmen? Gebruik dan de microgolfoven in plaats van de klassieke oven. De microgolfoven gebruikt 5 keer minder energie.

Heeft u nog vragen aarzel dan niet om ons te contacteren!