Zelf laminaat leggen? Volg ons 10 stappenplan

Gaat u voor het eerst zelf aan de slag om laminaat te leggen? Dan kunt u maar beter voorbereid zijn. Lees hier het volledig stappenplan door en leg zelf laminaat in no time!

Stap 1: Zorg voor een strak oppervlak en verwijder uw huidige vloer

Als u gaat verbouwen is het belangrijk om uw huidige vloer en de plinten volledig te verwijderen. Vergeet zeker niet spijkers en andere oneffenheden weg te halen, zeker indien er sprake is (geweest) van een houten ondervloer. Op deze dragende, strakke vloer of chape voorziet u eerst en vooral de juiste ondervloer.

Stap 2: Kies & leg de juiste ondervloer

Een juist type ondervloer kiezen, valt niet te onderschatten. Met een goede ondergrond zorgt u voor een egaal oppervlak en kan u ook rekenen op een goede geluiddemping en het weghouden van vocht. Enkele factoren die u best mee in rekening houdt tijdens het kiezen van uw ondervloer:

 • Egaliserend vermogen: in hoeverre u de oneffenheden in de basisvloer weg kan werken met de ondervloer.
 • Warmte-isolatie: in hoeverre de ondervloer de warmte in een ruimte vast kan houden.
 • Geluidsdemping: in hoeverre de ondervloer het geluid kan dempen.
 • Vocht- en dampdichtheid: in hoeverre de ondervloer het vocht weg kan houden bij het laminaat.

Wat u kiest, is afhankelijk van uw specifieke situatie. Gaat het om een nieuwbouwwoning, een oud huis of een appartement? In verschillende situaties kan een verschillend type ondervloer geschikt zijn. Als u een perfecte ondervloer gekozen hebt dan bevat deze ook steeds een handige handleiding waar u makkelijk mee aan de slag kan.

Stap 3: Laat uw laminaat acclimatiseren

Eens u de laminaat in huis hebt gehaald, laat u deze best 48 uur acclimatiseren. Volg daarbij onderstaande tips op:

 • Laat het laminaat in de verpakking zitten
 • Leg het laminaat neer in de ruimte waar deze komt te liggen
 • Leg het laminaat op minstens 50 centimeter afstand van alle muren
 • Leg het laminaat altijd recht op de grond

Door bovenstaande tips op te volgen, zorgt u ervoor dat het laminaat in topconditie blijft. Indien u besluit om het laminaat schuin tegen een muur te zetten, loopt u het risico dat het zal kromtrekken. Door het laminaat minstens 48 uur te laten acclimatiseren, kunnen de planken nadien niet meer extreem uitzetten of inkrimpen.

Stap 4: Zorg voor gepast materiaal

Plan voldoende tijd in om aan de slag te gaan met het laminaat. Maar vergeet ook zeker niet om alle benodigdheden in huis te halen. Zo kan u makkelijk én snel te werk gaan.

De basisbenodigdheden voor het leggen van laminaat:

 • Afstandhouders
 • Laminaatsnijder
 • Profielaftaster

Ready? Set? Go!

Alles in huis gehaald? Heeft het laminaat laten acclimatiseren? Hoog tijd voor het echte werk!

Stap 5: Zo gaat u van start

Begin met de eerste plank altijd in de hoek. Plaats afstandhouders tegen de muur en leg de eerste plank neer. Ons advies? Begin met één derde van een plak. Zaag het laminaat dus eerst op het juiste formaat. Let hierbij steeds op de afmetingen van de planken en de afmetingen van de ruimte. Misschien vraagt uw kamer om een andere verhouding dan één derde, dit kan u best op voorhand bekijken zodat u op het einde niet met kleine stukjes laminaat moet werken.

Stap 6: Leg alle banen uit

Leg vervolgens ook de andere planken uit dezelfde baan. U begint dus allereerst met de baan die direct tegen de muur aan ligt. Aan het einde kan u mogelijk een kortere plank nodig hebben, die zaagt u weer op het juiste formaat. Nadien begint u met de tweede baan. Hiervoor kan u allereerst een volledige plank gebruiken. Vervolgens legt u op dezelfde wijze ook de andere planken uit die baan. Bij de derde baan gebruikt u weer één derde van een plank. Zo creëert u een mooi effect. Ook deze baan legt u weer volledig tot het einde. Dit proces herhaalt u totdat de volledige vloer gelegd is.

Stap 7: Let op met de laatste baan

Bij de laatste baan moet u even opletten. Deze baan is hoogstwaarschijnlijk niet de volledige breedte van één laminaatplank. In dat geval zal u de laminaatplank in de lengte moeten zagen. Meet daarom nauwkeurig de afstand tussen de muur en de één na laatste baan op. Zaag de baan op het juiste formaat en klik vervolgens ook deze laatste baan volledig vast.

Stap 8: Lastige hoekjes en kantjes

U heeft ongetwijfeld ook te maken met lastige hoekjes, niet haakse hoeken en/of leidingen. Hiervoor gebruikt u best een profielaftaster. Meet alle maten nauwkeurig op en teken ze vervolgens over op het laminaat. Zo zorgt u voor mooi en perfect doorlopend laminaat, ook in de lastige hoekjes en kantjes.

Stap 9: Plinten plaatsen

U bent nu klaar met het leggen van de laminaatvloer. Het enige wat u nog moet doen, is het plaatsen van de plinten. Plinten kan u verlijmen met montagelijm of u kan ze bevestigen aan de hand van bevestigingsclips.

Stap 10: Bewonder het resultaat!

U bent helemaal klaar. Nu kan u eindelijk genieten van die prachtige laminaatvloer. Vergeet zeker geen foto te maken van het resultaat. Wij zijn alvast razend benieuwd of het gelukt is!

Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren!