5 tips voor een praktische en stijlvolle keuken

5 tips voor een praktische én stijlvolle keuken

De keuken is het hart van de woning. ’s Morgens drinkt u er uw eerste kop koffie en ’s avond geniet u er van een lekkere maaltijd. Omdat de meeste personen veel tijd doorbrengen in de keuken is het belangrijk dat deze volledig voldoet aan uw wensen, praktisch is en toch stijlvol. Wij geven u enkele tips mee:

Gouden werkdriehoek1.      Houd rekening met de gouden keukendriehoek

Wanneer u nadenkt over de optimale inrichting van uw keuken houdt u best rekening met de ‘gouden werkdriehoek’: de ruimte tussen de wasbak, de koelkast en het fornuis. Deze drie gebruikt u het meest wanneer u actief bent in de keuken. Daardoor staan ze best niet te ver uit elkaar, maar op zo’n 2 meter. Idealiter zijn de zijdes van de werkdriehoek opgeteld 6 meter. Door elk segment in een andere hoek te plaatsen, creëert u voldoende werkruimte in uw keuken en loopt u elkaar niet onder de voeten wanneer u met meerdere personen aan het koken bent. Chef én sous-chef? Check!

 

 

2.      Werk met watervaste vloer- en wandpanelen

Tijdens het koken kan het wel eens gebeuren dat u wat knoeit op de vloer, daarom is een watervaste keukenvloer een ideale optie. Ga bijvoorbeeld voor de Aqua-Step New Generation SPC Vinylpanelen. Deze tegels beschikken over een stevige SPC kern met een vinyl toplaag die 100% waterproof is. Hierdoor zijn ze ideaal voor in vochtige ruimtes. Bovendien vindt u de panelen in verschillende decors. Zo kan u kiezen voor standaard of visgraat panelen in houtlook of tegels in betonlook. Ook het kleurenspectrum is uitgebreid: wit, grijstinten, bruintinten, effen kleuren,… U vindt ongetwijfeld een SPC vloer of wand dat perfect past in de stijl van uw droomkeuken.

Aqua-Step SPC Vinyl keuken

3.      Kies voor een praktisch en voldoende groot aanrechtblad

Groenten snijden, saus maken, hoeveelheden afwegen, kortom een maaltijd voorbereiden duurt soms nog langer dan het koken zelf. Om in dit geval toch efficiënt en snel te werk te gaan is een ruim aanrechtblad een must. Voldoende ruimte om alles klaar te maken, zorgt ervoor dat uw eten tijdig gereed is. Bovendien houdt u best rekening met de hoogte van het werkblad. Voor grote mensen staat het aanrechtblad beter wat hoger zodat u niet voorovergebogen hoeft te staan. Dit kan namelijk rugklachten veroorzaken. Geen idee wat voor u de juiste werkhoogte is? Kom langs in onze toonzaal en onze experten geven u graag advies.

4.      Voorzie genoeg opbergruimte

Heeft u een ruim assortiment potten, pannen, borden, glazen en ander kook- en eetgerei? Dan heeft u hier uiteraard voldoende opbergruimte voor nodig. Probeer hiervoor zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Werk bij voorbeeld met draaikasten in de hoeken van uw keuken om zo toch alle mogelijke ruimte te benutten. Installeer lades die u volledig kan uittrekken, zo gaat er achteraan geen ruimte verloren. Bovendien zijn er verschillende manieren om uw kast zo praktisch mogelijk in te laden. Stel bijvoorbeeld de schappen af op de spullen die er in zitten. Voorzie een hoger schap voor cornflakesdozen en plaats de plank van het andere schap wat dichter voor kleine producten zoals een pot confituur.

5.      Zet uw apparatuur op hoogte

Net zoals bij het aanrechtblad is het ook bij uw apparatuur belangrijk om deze op de juiste hoogte te plaatsen. Zo installeert u de oven best op ooghoogte zodat u niet moet bukken of door uw knieën moet gaan om iets uit de oven te halen. Dat kan namelijk gevaarlijk zijn wanneer u per ongeluk uw evenwicht verliest. Zeker op leeftijd is het een enorm pluspunt om apparatuur zoals de oven, maar ook de vaatwasser op hoogte te hebben.

Heeft u de keuken van uw dromen in gedachten of heeft u nog advies nodig? Maak een afspraak in onze toonzaal en onze adviseurs tekenen van a tot z uw keuken uit.