Van ondervloer tot afwerking: zo pakt u het aan

Eindelijk bent u er uit: u heeft de nieuwe vloer voor in uw slaapkamer, keuken of badkamer gekozen en bent klaar om aan de slag te gaan. Wacht! Heeft u ook al gedacht aan de afwerking? Beschikt u al over een ondervloer? Bij het leggen van een nieuwe vloer komen heel wat verschillende zaken kijken. Wij helpen u graag op weg!

De laag onder de vloer

Afhankelijk van uw woning is het noodzakelijk om eerst een ondervloer te leggen. Denk maar aan een appartement waar het verplicht is om voor een geluiddempend exemplaar te gaan of in een woning die al ettelijke jaren oud is, gebruikt u best een goed isolerende ondervloer. In het assortiment van HDM vindt u verschillende soorten met elk hun specifieke eigenschappen.

Ondervloer voor laminaat en houten vloeren:

  • Secura Light Aquastop Flex: geschikt voor vloerverwarming, goede geluidsisolatie, vochtisolatie en egaliseert hoogteverschillen tot 1,1mm. Op de rol is deze ondervloer  gemakkelijk te leggen zonder tape. Meer info vindt u  hier.
  • Secura Thermo Aquastop Smart: geschikt voor vloerverwarming, goede geluidsisolatie, vochtisolatie en egaliseert hoogte verschillen tot 1,2mm.  Een harmonicaplaat die gemakkelijk te leggen is zonder tape. Meer info vindt u  hier.
  • Secura Max Aquastop Smart: zeer goed geluidsisolatie, vochtisolatie, egaliseert hoogteverschillen tot 4mm, goede isolatie tegen de kou, én is gemakkelijk te leggen zonder tape. Meer info vindt u  hier.
  • Multiprotect ECO: de beste keuze voor vloerverwarming, geschikt voor intensief belopen ruimtes, vochtisolatie en egaliseert hoogteverschillen tot 1 mm. Op de rol is deze ondervloer  gemakkelijk te leggen zonder tape. Meer info vindt u hier.

Ondervloer voor rigid vloeren: LVT, SPC en PVC

  • Secura LVT Click Smart N: geschikt voor vloerverwarming, zeer goede geluidsisolatie, vochtisolatie, egaliseert hoogteverschillen tot 1mm, ideaal voor intensief belopen ruimtes én is gemakkelijk te plaatsen. Meer info vindt u  hier.

Wilt u nog meer weten over welke ondervloer het beste past bij uw vloer? Lees dan onze blog: ‘ Hoe kies ik de juiste ondervloer’.

De afwerking van uw vloer

Plinten

De afwerking van uw vloer gebeurt op heel wat verschillende vlakken. Enerzijds bij de overgang van de vloer naar de muur door het gebruik van plinten. Kies dezelfde kleur van plint als uw vloer of kies een plint die mooi staat bij de wand. De hoogte en dikte van de plinten bepaalt u helemaal zelf. Kijk voor de vele mogelijkheden in ons ruime assortiment plinten.

Overgangsprofielen

Vloeren worden bij voorkeur niet doorgelegd van de ene naar de andere kamer. Bij het doorleggen is de kans groot dat door uitzetting de vloer juist daar omhoog gaat komen. Maar niet getreurd, voor de voegen die ontstaan bij deuropeningen is een mooie oplossing beschikbaar: overgangsprofielen voor gelijke overgang in houtdecors, zilver of titanium. Brengt u graag variatie aan in huis en wisselt u  daarom af met verschillende soorten vloeren in verschillende ruimtes? Denk maar aan tapijt in een slaapkamer, tegels in een badkamer en laminaat in de woonkamer. Ook hiervoor zijn overgangsprofielen  de ideale oplossing. HDM heeft overgangsprofielen voor ongelijke overgang en gelijke overgang van 38mm, 22mm of 37mm breed. Bovendien beschikken we ook over een dilatatieprofiel van 20mm breed. Deze kunnen ook gebruik worden op plekken waar u geen plint kan of wil plaatsen. Deze overgangs- en dilatatieprofielen zorgen naast een vloeiende overgang er ook voor dat de vloer voldoende ruimte krijgt zodat die kan uitzetten en krimpen. Beschikt u dus over vloerverwarming of ligt de vloer in een ruimte die wel eens vochtig kan worden, zoals de keuken of badkamer, dan bent u goed voorbereid.

Bescherming van uw vloer

Heeft u gekozen voor een laminaatvloer? Dan moet u de vloer niet in oliën zoals dat wel het geval is bij een houten vloer. De vloer regelmatig stofzuigen en vochtig wissen is al voldoende voor een goed onderhoud. Ligt er een houten vloer in uw woning, dan behandelt u die best eerst met bijvoorbeeld een hardwaxolie voordat het dagdagelijkse leven zich erop afspeelt. Zo is de houten vloer beschermd tegen krassen en vocht. Wilt u graag meer weten over de behandeling van een houten vloer? Lees dan onze blog: ‘Zo onderhoud ik mijn houten vloer’.

Uiteraard is het bij zowel laminaat als houten vloeren erg belangrijk om er niet langdurig water op te laten staan. Ook al werd de vloer behandeld of beschikt het paneel over een vochtafstotende laag, op lange termijn vindt het water toch zijn weg in de panelen wat blijvende schade veroorzaakt.

Uitgebreid assortiment vloerafwerking

Neem een kijkje in ons ruime assortiment en vind plinten, overgangsprofielen en ondervloeren voor een optimale afwerking van uw laminaathoutenLVTSPC of PVC vloer.

Heeft u nog vragen of advies nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren!